Nekoliko Saveta Kako Naučiti Nemački

Ucite Nemacki Online - Nekoliko savete kako nauciti nemacki- Slusanjenemacki

Odlučili ste da učite nemački, ne samo da učite, nego i da ga naučite. Onda pred Vama stoji nimalo lak zadatak, jer učenje nemačkog jezika svakako zahteva plan ili još bolje rečeno stvaranje dobre strategije kako da istrajete u tome. Pitate se kakve veze planiranje ima sa mojim pitenjem kako naučiti nemački. Naravno da ima, jer ako napravite dobar plan, svakako ćete doći do željenog cilja. Napisaću Vam par saveta,  kako možete da efikasno i samostalno  učite nemački jezik. Ove tehnike sam i sama koristila za učenje, i bile su mi veoma korisne, takodje ih koristim i u radu sa mojim učenicima.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

SADRŽAJ

1. Definišite svoj glavni cilj u učenju nemačkog
2. Savladajte  pravopis
3. Počnite sa osnovnim rečima i frazama
4.  Redovno učite imenice, glagole i prideve
5. Razumevanje gramatike i rečenične strukture
6. Okružite se nemačkim

1. Definišite svoj glavni cilj u učenju nemačkog

Veoma je važno da na samom početku odredite svoj glavni CILJ.  Zapišite ga tako da vas MOTIVIŠE na vašem  putu  do cilja.  Svejedno je, da li želite da studirate u Nemačkoj ili  da se zaposlite tamo, da tečno govorite sa nemačkim poslovnim partnerima bez prevodioca ili prosto učite iz hobija. Posle toga ćete brzo  shvatiti da učenje nemačkog jezika i nije tako teško kao što ste ranije mislili. A uz nastavnika koji će vas voditi kroz proces učenja, učenje jezika je još lakše. No da vidimo koje još olakšice imamo. 1. Obratite pažnju na germanizme u srpskom, ima ih mnogo. Internacionalne reči su takodje važne, jer dosta zajedničkih internacionalnih rečni koristimo i mi i nemci. Na primer: flaša( die Flasche), vic( der Witz), plac ( der Platz), kuplung ( die Kupplung),bus ( der Bus) , radio(das Radio), feler ( der Fehler), bus ( der Bus) …

Kliknite na:
Gramatika Nemacki

2. Savladajte  pravopis

Nemački pravopis nije tako porblematičan, bar ne u poredjenju sa engleskim, da ne pričam o francuskom, mada iz mog iskustva, većina je učila engleski, i to od malih nogu, onda često primenjuju pravopisna pravila engleskog dok čitaju nemački tekst. Već na prvom času dobijete par pravila kako se čitaju suglasnici na nemačkom, potom na svakom sledećem času učite pomalo, tako da nije teško.  Ovde možete naći tabelu kako se izgovaraju odredjeni glasovi u nemačkom.

3. Počnite sa osnovnim rečima i frazama

Da biste započeli i ostvarili svoju prvu konverzaciju na nemačkom, trebalo bi da naučite nekoliko važnih reči i fraza, kao što su recimo pozdravi ili predstavljanje:

 • Hallo! ( Zdravo! )
 • Guten Morgen!  ( Dobro jutro! )
 • Guten Tag!  ( Dobar dan! )
 • Ich heiße ….( Ja se zovem….)
 • Mein Name ist… ( Moje ime je…..)
 • Wie geht’s? ( Kako je?)
 • Danke schön! (Hvala lepo)
 • Bitte (sehr)! ( Molim/ Izvolite )

 Ovde imate sve fraze na jednom mestu i ovu listu  možete da odštampate da biste mogli ponavljali reči svaki dan. Takođe možete da koristite aplikacije na mobilnom telefon za redovno učenje osnova nemačkog jezika.

4.  Redovno učite imenice, glagole i prideve

Kada razumete osnovne nemačke izraze, možete započeti razgovor sa izvornim govornicima. Ali ako želite da nastavite razgovor i saznate više o osobi sa kojom razgovarate, trebalo bi da znate neke često korišćene nemačke reči i fraze. Pokušajte da uvek naučite nove reči u kontekstu kako biste ih lako zapamtili. Takođe učite idiome i sleng da bi bilo zanimljivije. 

5. Razumevanje gramatike i rečenične strukture

Učenje gramatike na početku može biti stvarno teško, ali ako ste dovoljno uporni, uvidećete da je i ovde nemački lakši od engleskog. Nemačka gramatika je precizna, pravila su jasna.  Kad jednom savladate ta pravila, problema neće biti. Red reči u rečenici je uvek isti.

6. Okružite se nemačkim

Ne morate da živite u Nemačkoj da biste imali svakodnevni kontakt sa nemačkim jezikom. Veoma je važno da se okružite nemačkim. Evo nekoliko praktičnih saveta kako to da uradite:

 • Gledajte nemačke filmove i serije. Veoma je važno da savladate veštinu slušanja, jer većina vas u početku neće ništa razumeti i zato morate da slušate nemački što više možete da bi se uho naviklo na intonaciju. To je takođe odličan način da naučite novi rečnik u kontekstu. Kao početnik, gledajte filmove sa prevodom.
 • Slušajte podcast-ove. Slušanje podcastova  na nemačkom je od velike pomoći, nabrojiću neke: easygerman.org/podcastdw.com/sr/kursevi-nemacki ,  ovo je sjajna prilika da slušate nemački usput, dok čekate bus, dok stojite u redu, na pauzi itd. Istražite podcast-ove koje sam vam predložila, a možete pronaći i neke druge, ima ih dosta na netu.
 • Gledajte video zapise sa uputstvima na YouTube. Postoji mnogo korisnih video snimaka za svaki nivo jezika koje možete koristiti da poboljšate svoje veštine.
 • Čitajte knjige. Počnite sa jednostavnim knjigama, koje će vam pomoći da zapamtite osnovni rečnik. Pročitajte knjigu naglas da poboljšate izgovor . Postoje knjige prilagodjene za svaki nivo posebno.
 • Prebacite audio materijale iz udžbenika na svoj telefon ili kompjuter, svejedno da li ste početni ili napredni nivo, slušajte više puta i ponavljajte NAGLAS.
 • Podesite nemački jezik na  računaru i mobilnom. Okružite se nemačkim tako što ćete promeniti jezik na računaru i mobilnom . Ovo je odličan savet za učenje novih reči svaki dan.

Pišite mi da li vam je ovo bilo korisno.

Do sledećeg puta

Nikolina

Pogledajte još:

Nekoliko saveta kako naučiti nemački
Lista fraza za početnike
Nemačka abeceda
Nemački pravopis
Pozdravi na nemačkom jeziku
Hvala, molim,, izvolite
Freizeitaktiviteten/ Slobodne aktivnosti