Pozdravi Na Nemačkom Jeziku i Odgovori

Ucite Nemacki Online - Begrüßung

Susreli ste stranca u svojoj zemlji i prva stvar koju poželite da kažete, da biste ostvarili kontankt je naravno da pozdravite tu osobu na njenom jeziku. Isto se dešava kad se nađete na stranom govornom području, prvi kontakt je pozdravljanje. I zato je važno da znamo kako glase pozdravi na nemačkom jeziku i da naučimo šta da kažemo i kada – i na koje nijanse da obratimo pažnju.Postoje dve vrste pozdrava: formalni i neformalni. 

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Naravno odmah na prvom času se uče pozdravi, jer kao što sam već rekla, oni su osnova za svakodnevnu komunikaciju, pri susretu, pri rastanku a potrebni su nam i kad se predstavljamo.

SADRŽAJ

Formalni i neformalni pozdravi na nemačkom jeziku, u čemu je razlika?
Koji su to važni pozdravi na nemačkom jeziku
Guten Morgen!
Guten Tag!
Mahlzeit!
(Guten) Abend!
Skroz neformalni pozdravi na nemačkom jeziku
Koji su to važni pozdravi na nemačkom jeziku pri rastanku?
Tschüs(s)! / Tschau!
Ponovni susreti
Mach’s gut! / Machen Sie es gut!
 (Gute) Nacht!

Formalni i neformalni pozdravi na nemačkom jeziku, u čemu je razlika?

U nemačkoj kulturi uobičajena je izvesna formalnost, koja se odražava i na jezik. Ali da olakšamo stvar, iako mi nismo tako formalni kao oni, ipak su pravila i kod nas i kod njih za formalno i neformalno  pozdravljanje ISTA. 

Dakle, ako je osoba sa kojom razgovarate nepoznata, samo poznanik, starija od vas, nastavnik, poslodavac, onda je najbolje da se obratite toj osobi sa “Vi”,  tj. na nemačkom „Sie“.  

To donosi malu društvenu distancu između vas i osobe sa kojom komunicirate. Takođe pokazuje ljubaznost i poštovanje.  

Oblik poštovanja se uvek piše velikim početnim slovom na nemačkom: Sie. (Ako je pisano sa malim početnim slovom, to je zamenica ženskog roda jednine:  sie – ona ili zamenica za treće lice množine: sie – oni ).   
Oblik poštovanja „Sie“  možete koristiti za službeno obraćanje jednoj ili više osoba.

„Sie“  se obično kombinuje sa formalnijim pozdravima, kao što su „Guten Tag“ ili „Auf  Wiedersehen“. I naravno, u toj situaciji treba obavezno koristili prezime osobe, a ne njeno ime.

Na primer, možete reći:  „Guten Tag, Herr Peters“ ili „Auf Wiedersehen, Frau Winter“.

Kada razgovarate sa prijateljima ili članovima porodice, ljudima vaših godina ili mlađim ljudima, možete koristiti neformalne pozdrave i  ličnu zamenicu „du“ . Osobu možete osloviti i po imenu.  Da biste se neformalno obratili više od jedne osobe, morate koristiti  ličnu zamenicu „ihr“ (drugo lice množine).

Kliknite na:
Gramatika Sadržaj

Koji su to važni pozdravi na nemačkom jeziku

Guten Morgen!

Dobro jutro! Ovaj pozdrav se koristi ujutru do 10 sati. Spada u kategoriju formalnih pozdrava na nemačkom jeziku, ali ima situacija kad se obraćete i neformalno.

 Na primer, na poslu, svojim kolegama se obraćate sa Guten Morgen!, svejedno da li im se obraćate sa „ti“ ili „Vi“.   Očekivani odgovor bi bio: (Guten) Morgen! ili Hallo! Skraćena varijanta Morgen! je manje formalna.

Guten Tag!

Dobar dan! Ovo je najvažniji učtivi pozdrav na nemačkom, može se čitav dan koristiti od ujutro do naveče. Postoje i regionalne varijante ovog pozdrava kao što su:
Grüß Gott!  – koristi se na jugu Nemačke,
(Moin) Moin!  – koristi se na severu Nemačke.

Koje odgovore možemo očekivati ili dati?
Obično je to Guten Tag! , ovaj pozdrav se može čuti i u skraćenoj varijanti: Tag!,  takođe i opuštenije i regionalne varijante: Hallo!, Grüß Gott!, Moin!

Mahlzeit!

Ovaj pozdrav se koristi u vreme ručka. U Nemačkoj je to obično između 12 i 13 časova. Ovaj pozdrav ćete često čuti na poslu. Možete ga koristiti u formalnoj i neformalnoj situaciji. Odgovara se takođe sa Mahlzeit!.

(Guten) Abend!

Dobro veče! Koristi se naveče, otprilike posle 18 časova. Može se koristiti i u formalnim i u neformalnim situacijama. Skraćena varijanta Abend! zvuči više neformalno. Mogući odgovori su na primer: (Guten) Abend!, a može i Hallo!.

Skroz neformalni pozdravi na nemačkom jeziku

Hallo!/  Hi!/  Hey!/ Na (, du)?
Ukoliko nekoga pozdvravljate ovako, to znači da tu osobu dobro poznajete. Ova vrsta pozdrava na nemačkom jeziku koristi se 24 sata. Tag! / Hallo! / Hi! / Hey! su očekivani odgovori na pozdrav.

Moinsen!  se koristi na severu Nemačke, a Servus!  na jugu. Pored Servus!  na jugu Nemačke se  često koristi  i  Grüß dich! / Grüß Sie! Ovi pozdravi se mogu koristiti 24 časa. Mogući odgovori suServus!  kad pozdravljamo poznanika, a Hallo!  ili Guten Tag! kad pozdravljamo nepoznatu osobu.

Habediehre je skraćenica fraze „Habe die Ehre“ a ta je zapravo  skraćenica od „Ich habe die Ehre“ (Čast mi je.)U regionima kao što je Bavarska i Švabska, taj termin više koriste starije generacije. Kao i Servus, Habediehre se takođe može koristiti za pozdrav pri rastanku.

Koji su to važni pozdravi na nemačkom jeziku pri rastanku?

(Auf) Wiedersehen

Mislim da je ovaj pozdrav opšte poznat i na našim prostorima, kao i Guten Tag. Auf Wiedersehen! može da se koristi uvek, u bilo koje doba dana i noći i znači : Doviđenja!.  Na ovo možete odgovoriti sa Tschüss! (Zdravo, Ćao) / (Auf) Wiedersehen! (Doviđenja!)/ (Auf) Wiederschauen! (Doviđenja!). Auf Wiederschauen! (Doviđenja!) se često koristi na jugu Nemačke .

I još nešto veoma važno, na telefonu ćete reći Auf Wiederhören! (Do slušanja!)

Tschüs(s)! / Tschau!

Ovo je neformalan pozdrav među prijateljima, vršnjacima, čak i poznanicima koje malo bolje poznajete. Opet ima razlika na jugu i severu Nemačke. I naravno, mogu se koristiti bilo kad.

Na jugu se radije koristi Tschau! (od talijanskog Ciao!). Takodje se može čuti Pfiat di! / Pfiat eich!  ili Servus! Na severu se koristi uglavnom  Tschüss! 

Pfiat (pfüad) di Gott znači  “Behüt Dich Gott!”  (Neka te bog čuva!).  Svako ko je odrastao u Bavarskoj i Austriji spontano će reći „Grüß Gott” ili „Griaß God” (umesto „Guten Tag”) ili „Griaß di” (umesto „Zdravo”) kada se sretnu. Pozdrav na rastanku je „Pfia God“ ili „Pfiat di God, Pfiat eich”  (umesto „Zbogom“).

Ponovni susreti

Ukoliko ste sigurni da  osobu  ponovo susrećete u toku dana, onda se na rastanku pozdravljate sa:
Bis gleich! (Vidimo se uskoro!) Ovde se misli na veoma kratko vreme do skorog susreta. Ili na primer: Bis heute Nachmittag! ( Vidimo se danas popodne!) ili Bis heute Abend!( Do večeras!)

Ukoliko se vidimo uskoro, a to bi moglo biti i danas, sutra, ovih dana, pozdravljamo se sa: Bis später! Ili Bis nachher! ( Vidimo se kasnije!)  I ovde se misli na kratak vremenski razmak do ponovnog susreta, ali ipak nešto duži od predhodnog.

Bis dahin! ( Do tada!) Kod ovog pozdrava nije definisano vreme, može se desiti da se vidimo uskoro ili tek za nekoliko dana.

Bis dann! funkcioniše isto kao i Bis dahin! : Ali može da znači i da je vreme ponovnog susreta potpuno nepoznato.

Bis bald! – Vidimo se uskoro!
Bis Montag! ( Vidimo se u pondedeljak!) –ovde možete navesti bilo koji dan.
Bis nächste Woche! ( Do sledeće nedelje!) – sagovornici su dogovorili susret sledeće nedelje.
Bis zum nächsten Mal! ( Do sledećeg puta!) – Ne zna se kad, bilo kad.

Mach’s gut! / Machen Sie es gut!

Ovaj pozdrav se često koristi pri poznanstvima koja su potpuno bez ikakve odgovornosti i obaveza. Prijateljski, ali potpuno neobavezujući. Ovde vreme nije definisano, možete se videti sutra, a mogu proći i meseci. Ovo je više kao izjava “Vidimo se” ili “Čujemo se” I zato možete odgovoriti Wir sehen uns ili   Ja, bis bald!  Može se upotrebiti u bilog koje dana i noći.

 (Gute) Nacht!

Laku noć! Odgovor je isti: (Gute) Nacht!, a može i samo Nacht!.
A možete i da dodate:  Schlaf gut! ( Lepo spavaj!)

Nadam se da se da vam se ovaj tekst dopao i da vam pomaže pri učenju nemačkog. Stojim vam na raspolaganju, ukoliko imate bilo kakvih pitanja i nedoumica.

Bis zum nächsten Mal!

Pogledajte još:
Nekoliko saveta kako naučiti nemački
Lista fraza za početnike
Nemačka abeceda
Nemački pravopis
Pozdravi na nemačkom jeziku
Hvala, molim,, izvolite
Freizeitaktiviteten/ Slobodne aktivnosti